Μεγάλη ημέρα για το Τμήμα μας η σημερινή, με αφορμή την παραλαβή της ενδοαορτικής αντλίας αντιώθησης, της συχνότερα χρησιμοποιούμενης συσκευής βραχυπρόθεσμης μηχανικής υποστήριξης της κυκλοφορίας παγκοσμίως, στο πλαίσιο του έργου «Στρατηγική Αριστείας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου».
Η παραλαβή της αντλίας πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου του Τμήματος, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας κυρίας Αθηνάς Πατελάρου, της αξιότιμης αρμόδιας Επιτροπής του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, μελών ΔΕΠ και διδακτόρων του Τμήματος. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση των παρευρισκόμενων από τον αντιπρόσωπο της εταιρείας, κύριο Απόστολο Νικολάου, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη συνδρομή του.
Η ενδοαορτική αντλία αντιώθησης, παρά τη μακρά ιστορία της και την εξέλιξη της τεχνολογίας στο πεδίο της μηχανικής υποστήριξης της κυκλοφορίας, εξακολουθεί να αποτελεί τεχνολογία αιχμής για την υποστήριξη ασθενών με καρδιογενή καταπληξία, επιπλεγμένο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σύνδρομο χαμηλής καρδιακής παροχής και οξεία καρδιακή ανεπάρκεια.
Η στιγμή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι δημιουργός της αντλίας ήταν ο αείμνηστος Έλληνας Καθηγητής Σπυρίδων Μουλόπουλος. Σκεπτόμενος το παράλογο – να αντιστρέψει αρμονικά τη φυσιολογία – δώρισε στην ανθρωπότητα αυτή τη συσκευή, αποδεικνύοντας ότι η καινοτομία είναι θυγατέρα της ανάδελφης επιστημονικής σκέψης. Το έργο και το όραμά του αποτελούν για εμάς όχι μόνο σημείο αναφοράς, αλλά και ζωντανή υπενθύμιση ότι ο ακαδημαϊκός χώρος οφείλει να εμφορείται από ήθος, ευπρέπεια, αλλά και όραμα, τόλμη και γόνιμη αμφισβήτηση.
Το γεγονός αυτό μας γεμίζει υπερηφάνεια αλλά και ευθύνη, αποτελώντας την επιστημονική μας πυξίδα στην αποδόμηση της εφεκτικότητας και στην επιδίωξη του φαινομενικά ανέφικτου – της υπέρβασης της συμβατικής γνώσης. Ως το πρώτο Πανεπιστημιακό Τμήμα στη χώρα που διαθέτει αυτή την τεχνολογία αιχμής με δυνατότητα προσομοίωσης στο εργαστήριο, θέτουμε ως πυρήνα του οράματός μας την εκπαίδευση φοιτητών και επαγγελματιών υγείας σε ένα ασφαλές, ελεγχόμενο και υψηλής ακρίβειας περιβάλλον. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός δημιουργεί επίσης γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών με κορυφαία ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του επιστημονικού αποτυπώματος του Τμήματός μας.
Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν ενεργά στην ευόδωση αυτής της προσπάθειας επ’ ωφελεία του Τμήματος & του Πανεπιστημίου μας, των φοιτητών μας και της επιστημονικής κοινότητας.